Вински путеви Топлице

Топлички рејон се простире у читавом сливу реке Топлице и њених притока, а састоји се од три виногорја: прокупачко, југбогдановачко и житорађско.На основу података из 2012. године, у топличком рејону има 765 ха винограда, при чему се највеће површине под виноградима налазе у општини Житорађа. Виногради се простиру на надморским висинама од 250 до 400 метара, на умерено стрмим до благим нагибима терена.

Винарија Топлички Виногради која се простире на преко 9000м2, опремљена најсавременијом технологијом.Налази се у подножју Копаоника у долини реке Топлице у селу Гојиновац. Управо на овом месту невероватно лепих природ их одлика никли су засади винове лозе прокупац. Ова винарија је на винској рути ТО Прокупља одакле за наш портал говоре о власницима ове предивне винарије „Из винарије Топлички Виногради вођени су идејом да је лоза кључ доброг вина.Од 2007. почињу са садњом винове лозе,високог квалитета на старом већ постојећем виноградарском тлу, оживљавајући скоро изгубљену традицију“.

У овим виноградима су заступљене различите сорте грожђа‚од белог као што је Совињон, Шардоне, до црвеног Прокупац, Каберне Совињон, Мерло, Бургундац. Винарију је дизајнирао архитекта Јавиер Родриqуез Мартинез 2016. године.  На горњем спрату Винарије, нултом, је просторија за пријем грожђа са опремом за прераду, лабораторија и комора за хлађење. На следећа два нивоа која су испод нивоа земље ( -1 и -2) су просторије за одлежавање црвеног и белог вина. На нивоу -3 вина одлежавају у бурадима, барик сала, док се на последњем нивоу, -4, вино флашира и складишти. Винарија обухвата и просторију за дегустације и ресторан.

Винарија и дестилерија Аранђеловић незаобилазна је на винској рути ТО Прокупља.Њу води Никола Аранђеловић који је годинама радо виђен на бројним винским манифестацијама на којима је одликован бројним медаљама.Овај виноград је већ трећу генерацију у породици.Ова породична винарија налази се у Прокупљу, а подрум вина изграђен је на сунчаним обронцима Соколице.Оснивач овог подрума вина је Атанасије Аранђеловић , Николин прадеда, који је 1910. године купио хектар њиве и засадио прокупац. Данас Никола Аранђеловић са посебном пажњом негује ове винограде, и производи квалитетна вина али и ракије.

На винском путу Топлица налазе се четири винарије.Доја је проглшена за најпознатију и најцењенију.Ова винарија је добитник многих признања .У близини места Блаце, у котлини реке Топлице, Доја се непрестано развија, расте окружена готово недирнутом природом и планинским рељефом. Од четвртка до недеље у термину од 9 до 17 часова могуће је посетити винарију Доја, место где уз интернационалне сорте настају нека од најбољих аутохтоних вина Србије. Прокупац Брег, али и онај основни из винског подрума Доја, ређају златне медаље из Лондона (Децантер), док Брег Цабернет Саувигнон и Брег Мерлот одушевљавају винске судије у Немачкој (Мундус Вини), при чему ова винарија поседује вероватно највеће засаде тамјанике у Србији.

Вински туризам у Србији последњих година доживљава велики раст, нудећи посетиоцима јединствено искуство које комбинује уживање у квалитетним српским винима са лепотама винских региона. Многе винарије отварају врата за туристе, пружајући обиласке, дегустације и могућност да се упознају са процесом производње вина, као и да уживају у локалној гастрономији. Вински туризам има велики економски значај за локалне заједнице, али и за промоцију Србије као туристичке дестинације. Овај вид туризма доприноси развоју руралног подручја и очувању традиције производње вина.

Све у свему, вински туризам у Србији нуди разноврсна искуства за љубитеље вина, али и за оне који желе да се упознају са културом и традицијом Србије.

Милена Божић